Hammasröntgen - Hammaskielo
785
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-785,page-child,parent-pageid-624,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Hammasröntgen

Laadukkaaseen hammastarkastukseen kuuluu kliinisen tarkastuksen ohella röntgenkuvaus. Röntgenkuvauksella saadaan esiin vaikeasti havaittavat kariesvauriot sekä piilevät ja usein alkuun oireettomat hammastulehdukset. Röntgenkuvin nähdään myös hampaiden vieruskudosvauriot. Säännöllisin väliajoin otetuilla kuvilla voidaan seurata todetun vaurion tai sairauden etenemistä ja vastaavasti taas annetun hoidon tehoamista.

Hammashoidon yhteydessä otettavat pienemmät röntgenkuvat ovat bitewing- ja periapikaalikuvia, joissa näkyvät hampaiden purupintojen ja hammasvälien vauriot sekä yksittäiset hampaat kruunuosasta juuren kärkeen asti. Laajempi hampaistokuvaus on koko leuan ja hampaiston kattava panoraamakuvaus.

Hampaita voidaan kuvata myös kolmiulotteisesti (3D) kartiokeilakuvauksin. Kolmiulotteinen kuva tarvitaan, jos halutaan selvittää rakenteiden kulku toisiinsa nähden, kuten esimerkiksi hermokanavan kulku viisaudenhampaaseen nähden tai jos halutaan mitata luun korkeuden lisäksi luun leveyttä, kuten usein tehdään implanttihoidon yhteydessä. Kolmiulotteisesta kuvauksesta saadaan myös lisäapua huonon hoitovasteen juurihoidoissa, sillä pikkukuvissa eivät aina ylilukuiset juuret ja anatomiset poikkeavuudet tule esiin.

Röntgenkuvaus on tärkeä osa kokonaishoidon suunnittelua. Hoitava lääkäri tekee päätöksen tarvittavasta kuvasta ja kuvausmenetelmästä. Hammas Kielossa on käytössä modernit digitaaliset kuvantamislaitteet ja kuvankäsittelyohjelmat. Otetut röntgenkuvat ovat myös heti hammaslääkärin nähtävillä ja käytössä.